logo
Claire, Jup, Brix, Ricky en Pimmetje...  
 

De geschiedenis van Claire begint eind 1987.
Na een kort bezoekje van de Wiroja's aan de legendarische hoofdredacteur van Flair, Wiel Elbersen, werd al snel besloten dat het blad met een eigen strip opgevrolijkt moest worden. De zoon van Wiel Elbersen was een enorme Sjors en Sjimmie-fan, en de deal met de Wiroja's was snel gesloten. Vanaf maart 1988 is de strip Claire dan ook wekelijks in het vrouwenblad Flair te vinden.
De naam Claire is geboren na lang overleggen en zoeken. Haar naam moest drie-talig worden: Nederlands, Frans én Engels, er was toen sprake van een Engelstalige Flair. Op het moment dat er nog 2 namen over waren, Claire of Robin, werd op de radio een oud nummer van Gilbert O'Sullivan gedraaid: 'Claire'! De keus was gemaakt!

Claire woont met haar twee vriendinnen, Jup -eeuwig workaholic- en Brix -depressieve gebakjeseter- in een groot hoekhuis, ieder een eigen verdieping. Na wat kortstondige relaties ontmoet Claire na een jaar of twee haar grote liefde, de donkere bokser Ricky. Tot op de dag van vandaag zijn zij bij elkaar gebleven, natuurlijk met de nodige ups en downs. Ricky heeft nog steeds zijn bokscarriëre en zijn eigen huis, maar is toch meestal in de buurt van Claire te vinden.
Dan is er nog Claire's kat: Pimmetje. Hij leidt zijn eigen leven in het huis, en trekt zich van niemand iets aan.

Claire wordt gemaakt door de Wiroja's, een acroniem van de drie oorspronkelijke makers: tekenaar Robert van der Kroft, en scenaristen Wilbert Plijnaar en Jan van Die. De laatste jaren heeft Robert hulp van tekenstudio 'Comicup' en heeft scenarist Evert Geradts de plaats van Wilbert overgenomen.
Inmiddels zijn er 25 albums van Claire verschenen, verzamelde weekafleveringen uit Flair.
ClaireJupBrix


Claire

bekijk de video
'Claire'
gezongen door
Gilbert O'Sullivan

 

 
  < terug