Jan van Die
   
 
de JA van de Wiroja's - Wirojalid van 1976 tot nu  
 

sportieve hobbies
 

Jan van Die   (3 februari 1956)

Na het HAVO en de lerarenopleiding (economie/wiskunde) staat Jan acht jaar voor de klas als docent economie en wiskunde. Al tijdens zijn studie begint hij samen met Wilbert Plijnaar aan een lange reeks Sjors & Sjimmie-scenario's. Vanaf 1988 schrijft hij scenario's voor Claire (deel 1 t/m 15 in samenwerking met Wilbert en vanaf deel 16 met Evert Geradts).

Naast de strips Sjors & Sjimmie en Claire schreef Jan ook scenario's voor Dokter Dolman (tek. Peter Hulpusch /Hupet), Kanaal 13 (tek. Gerard Leever), Omni (met Wilbert Plijnaar, tek. Jan Bosschaert), Blueberry (tek. Albo Helm), Gemengd Dubbel (tek. Gerard Leever), Mac & Maggie (tek. Mars Gremmen).
Daarnaast kun je Jan van Die ook tegenkomen als schrijver van het Praktijkboek voor de Commodore 64 (samen met Luc Volders) en als auteur van heel veel artikelen over computers, software en randapparatuur.

In 1986 richt Jan van Die de uitgeverij Divo op. Onder die vlag verschijnen niet alleen de strips van Claire, Kanaal 13 en Gemengd Dubbel, maar ook vier computertijdschriften:
START (tijdschrift) - tijdschrift voor gebruikers van Atari ST computers (1986-1993).
Amiga Magazine - tijdschrift voor gebruikers van Commodore Amiga computers (1989-1997).
MacFan - tijdschrift voor gebruikers van Apple Macintosh computers (1995-heden).
iPodFan - tijdschrift voor gebruikers van Apple iPod muziekspelers (2005-2006).

Daarnaast heeft Jan heel wat sportieve hobbies, waaronder Duiken (liefst in een tropisch paradijs), Onderwaterhockey en Bridge. Jan speelde vroeger fanatiek Go en bereikte daarin het 1e Dan niveau. Tegenwoordig kun je hem ook rennend tegenkomen.

Wil je Jan iets vragen of meedelen? Je kunt hem hier een mailtje sturen.
 
  < terug