het grote Wiroja-interview
 

(werkgroep Prinses Juliana - 1997)
 
Hoe zijn de Wiroja's bij elkaar gekomen en wie heeft de naam verzonnen?
  Jan: Ik heb Wilbert ontmoet in een stripantiquariaat. We raakten in gesprek over strips en ik bood aan eens een scenario voor hem te schrijven. Dat eerste verhaal was nog niet veel soeps, maar door er samen over te praten en aan te schaven, merkten we dat we goed op elkaar aansloten.
Wilbert is ook tekenaar, en hij kende Robert van de Donald Duck-redaktie. Vr Sjors & Sjimmie tekende Robert namelijk diverse verhalen van die eigenwijze eend.
De naam is verzonnen nadat we bij Han Peekel geweest waren in zijn televisieprogramma Wordt Vervolgd. We moesten dat even afreageren via een stripje over onszelf. Geen idee wie de geniale vondst deed om onze namen te mixen. Waarschijnlijk wil niemand daar nog voor uitkomen. Maar ach, 't klinkt toch wel vrolijk?!
Wilbert herinnert het zich anders: volgens hem heeft de strip-pers de naam verzonnen en was dat na verloop van tijd zo ingeburgerd, dat we onszelf ook maar zo gingen noemen.
Wilden jullie vroeger al stripmakers worden? (Zo nee, wat dan?)
  Wilbert: Op achtjarige leeftijd besloot ik, naar aanleiding van de moppenpagina achterin de Panorama, moppentekenaar te worden. Omdat mijn familie daar ontmoedigende verhalen over sprak, wijzigde ik dat achtereenvolgens in banketbakker, brandweerman en schaatsartiest bij Holiday on Ice. Gezien het klimaat in mijn huidige woonplaats Los Angeles moet voor verwezenlijking van vooral het laatste gevreesd worden.
Robert: Op school deed ik naast mijn saaie huiswerk nog allerlei dingen om mijn leven wat op te vrolijken: ik maakte samen met anderen de schoolkrant, tekende een strip daarvoor, speelde gitaar in een schoolband en organiseerde schoolfeesten. Alleen met het huiswerk ben ik gestopt; de rest doe ik nog steeds!
Jan: Mijn oude opstellen vermelden 'journalist'. Dat is, gezien mijn computerbladen STart, Amiga Magazine en MacFan, dus aardig gelukt. Ik heb alleen een jaar of acht mijn roeping genegeerd en economie en wiskunde gegeven op een mavo.
Wat voor opleiding hebben jullie gevolgd?
  Wilbert: Drie jaar MULO, een half jaartje kunstacademie en een lidmaatschapskaart van de bieb.
Robert: HBS-B, 1 jaar Cultureel Studiecentrum en ongeveer 7 weken Kunstakademie.
Jan: HAVO en lerarenopleiding (economie/wiskunde).
Hoe lang bestaat Claire al en hoe lang hebben jullie Sjors & Sjimmie gemaakt?
  Jan: Claire verscheen in 1988 voor het eerst in Flair. Robert tekent Sjors & Sjimmie al sinds 1975, aanvankelijk op scenario van Patty Klein. Eind 1976 kwamen Wilbert en ik daarvoor in de plaats.
  
< vorige 1 2 3 4 volgende >

voor meer vragen én om zelf vragen te stellen, bekijk het webinterview met tekenaar Robert van der Kroft