Buster Brown 1902-1921
  de geschiedenis van Sjors & Sjimmie    

 

 

De vele vaders van twee beroemde belhamels

Wat vooraf ging...

In Amerika verschijnt op 4 mei 1902 in the New York Herald de eerste aflevering van een stripverhaal waarin een ondeugend jochie, Buster Brown genaamd, de hoofdrol speelt. Het is de aanloop tot een bijzondere geschiedenis van een stripheld die na veel omzwervingen in 1930 vaste voet op Nederlandse bodem krijgt. Hoe dit verdwaalde Amerikaantje uitgroeit tot Nederlands bekendste strip-belhamel en op welke wijze vervolgens zijn onafscheidelijke vriendje Sjimmie tot leven komt, zijn slechts enkele feiten uit een opmerkelijke geschiedenis.

Buster Brown is in de beginjaren van de vorige eeuw zonder enige twijfel het populairste jongetje van de Verenigde Staten. Veel mensen noemen hun pasgeboren zoontje Buster. Ook het matrozenpakje dat Buster altijd draagt, wordt een rage en een hele generatie Amerikaanse jongens loopt rond in zo'n pakje. Er wordt wel beweerd dat de merchandising, het gebruik van populaire figuren om de verkoop van allerlei artikelen te stimuleren, met Buster Brown begonnen is. Er komen tal van spullen met de afbeelding van Buster in de winkels: kleding en speelgoed, maar ook sigaren en zelfs whisky!

De strip Buster Brown werd getekend door Richard Felton Outcault die eerder de oerstrip 'The Yellow Kid' tekende. Buster was in diverse kranten te vinden van 1902 tot 1921.
Bekijk en lees hier een aflevering uit 1903 (350 Kb)

 

 

 

Buster Brown brood reklame

* * *
Buster Brown Cake recept

 
< vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 volgende >