Perry Winkle 1922-1938
  de geschiedenis van Sjors & Sjimmie    

 

 

Perry Winkle & the Rinkeydinks

Buster Brown is een directe voorloper van Perry Winkle: ook een pagekapsel en een soort matrozenpak. Hij figureert in de door Martin Branner getekende krantenstrip Winnie Winkle en is het neefje van de lieftallige Winnie. Zij steekt Perry telkens in nette kleren, maar het brutale joch wil niets liever dan ravotten met zijn straatvriendjes. In 1922 is Perry al zó populair, dat hij in de wekelijkse zondagsbijlages een eigen strip krijgt: 'Perry Winkle and the Rinkeydinks'. En deze kwajongens-verhaaltjes vormen het begin van het succesvolle bestaan van Sjors in Nederland.

De eerste Nederlandse vertalingen komen we in Vlaanderen tegen als 'De avonturen van Ukkie Wappie en zijn Vriendjes'. Vanaf 1930 verschijnt Perry in de kinderbijlage van het weekblad Panorama onder de titel Sjors, Voorzitter van de Rebellenclub. Als in 1938 Perry/Sjors op de achtergrond begint te raken omdat zijn nicht Winnie in de Amerikaanse zondagsafleveringen weer de hoofdrol gaat spelen, wordt de strip onbruikbaar voor publicatie in een jeugdblad. Daarom wordt vanaf 1938 Sjors in Nederland getekend en wel door Frans Piët, een naam die onafscheidelijk verbonden is met de geschiedenis van Sjors en Sjimmie.

Martin Branner tekende dagelijks de strip Winnie Winkle van 1920 tot 1962. Daarna werd de strip door anderen nog voortgezet tot 1996.
Alleen in de zondagsafleveringen van 1922 tot 1938 speelde broertje Perry Winkle de hoofdrol en die afleveringen werden in Panorama vertaald.
Bekijk en lees hier een Martin Branner-aflevering uit Panorama van 1936 (350 Kb)

 

 

 


Bijlage bij Panorama -1936

 
< vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 volgende >