oude en nieuwe Sjors
Frans Piët -1963
  de geschiedenis van Sjors & Sjimmie    

 

 

De jaren zestig

De eerste veranderingen van het uiterlijk van Sjors dienen zich in 1963 aan. Het gelijknamige blad, waarin Sjors zijn avonturen beleeft, wordt flink gemoderniseerd. Voornamelijk omdat er een geduchte concurrent is bijgekomen: PEP.
De lange verhalen van Frans Piët worden voortaan niet meer in Panorama voorgepubliceerd, maar in het gelijknamige weekblad. Niet alleen het blad maar ook de strip moet eraan geloven: Sjors krijgt een wollen trui aan, sproeten, een muts en zelfs rood haar.
De oude Sjors wordt gewoon vervangen door een nieuwe... (zie het plaatje links)

Maar dit alles is afgelopen als Frans Pit in 1969 met pensioen gaat. Vindt hij het niet naar om zijn geesteskinderen te verlaten en ze ter adoptie aan een andere tekenaar te moeten aanbieden? Pit zegt daarover in een interview: "Ik vond het heerlijk om met pensioen te gaan en me eindelijk geheel aan mijn hobby te kunnen wijden: vioolspelen. Ik heb voor mijn pensioen Jan Kruis nog ontmoet, die Sjors en Sjimmie is gaan tekenen. Dat vond ik een aardige man en een bekwaam tekenaar die Sjors en Sjimmie heel goed tekende. Een beetje zoals ik ze neerzette in het begin: Sjors weer met een pagekopje."

Frans Pit krijgt in 1991 een koninklijke onderscheiding voor zijn artistieke prestaties en zijn collega-striptekenaars zetten hem tijdens de Haarlemse stripdagen in 1992 en 1994 nog eens extra in het zonnetje. Hij geniet tot 1997 van zijn pensioen. Hij overlijdt op zondag 5 januari 1997 op 91-jarige leeftijd.

 

 

 


Frans Piët
zelfportret -1970


 
< vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 volgende >